Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 22/11

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ σας καλεί σε παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζόμενων τη ΔΕΥΤΕΡΑ 22 Νοέμβρίου στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για να συζητήσουμε για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα για τις 15 Δεκεμβρίου.

Η τρόικα είναι στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και απαιτεί νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων. Αλλά και χωρίς την τρόικα η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα υλοποιώντας το «πρώτο» μνημόνιο. Οι απολύσεις στο Δημόσιο χιλιάδων εργαζόμενων με αφορμή τον Καλλικράτη, η διάλυση των δημόσιων οργανισμών και το χτύπημα των εργαζόμενων σε αυτούς (ΔΕΚΟ, συγκοινωνίες κλπ), η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, οι απολύσεις που καλπάζουν. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας βάζουν το καθήκον να οργανώσουμε μια πανεργατική όπως στις 5 Μάη για να ξαναδείξουμε την δύναμη του κινήματος και να στηρίξουμε όλες τις μάχες.

Αυτό σημαίνει την οργάνωση από τα κάτω της απεργίας από του εργαζόμενους που καταλαβαίνουν αυτήν την ανάγκη και μπαίνουν μπροστά για να την οργανώνουν, και όχι να περιμένουμε τις πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είναι μίλια πίσω από τις διαθέσεις και τις ανάγκες του κινήματος.

Γι’ αυτό σας καλούμε να πάρετε μέρος στην παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζόμενων που οργανώνει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 22 Νοέμβρίου στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

www.epitropiallileggyis.blogspot.com, mail: epitropiallileggyis@gmail.com, τηλ: 6946981042

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2010 - Οι εργαζόμενοι στους δρόμους για να ανατρέψουμε το μνημόνιο

Την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, στην πορεία του Πολυτεχνείου, όλοι οι εργαζόμενοι που μαύρισαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, οι εκατοντάδες χιλιάδες που ενίσχυσαν την Αριστερά και τους αγώνες, θα είμαστε στους δρόμους. Θα δείξουμε ότι το “μήνυμα” της κάλπης μπορεί να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο όπως το '73: μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής της τρόικα και του μνημονίου. Και αυτό σημαίνει την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου. Να μετατρέψουμε την πορεία του Νοέμβρη σε πανεργατική διαδήλωση.

Ξέρουμε ότι αυτό που οδήγησε στο μαύρισμα της κυβέρνησης στις εκλογές, και δημιούργησε το μαζικό ρεύμα προς την αριστερά είναι οι δικοί μας αγώνες. Οι μεγάλες πανεργατικές απεργίες της άνοιξης και το ξέσπασμα στις 5 Μάη. Οι δεκάδες απεργίες στους χώρους και στους επιμέρους κλάδους που προχώρησαν σε απεργίες με μεγαλύτερη διάρκεια. Και αυτό ο θυμός για την κυβέρνηση και τα μέτρα της δεν έχει ξεθυμάνει.

Όσο και αν προσπαθεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να εμποδίσει το ξαναφούντωμα του απεργιακού κινήματος, δεν είναι στο χέρι της. Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ ξαναέπιασαν το νήμα των απεργιών μετά το καλοκαίρι και έδωσαν ένα αγώνα παρά το ότι η ΓΣΕΕ δεν έκανε τίποτε για την υπεράσπιση του δημόσιου σιδηρόδρομου. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους που απεργούν στις 19 Νοέμβρη και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις. Οι απεργίες ξαναμπαίνουν στην ημερήσια διάταξη είτε το θέλει ο Παναγόπουλος είτε όχι.

Η μαζικότητα της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου είναι κρίσιμη για τη συνέχεια των αγώνων. Μία επιτυχημένη πορεία θα δώσει αυτοπεποίθηση στους κλάδους που όλο αυτό το διάστημα ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, να προχωρήσουν. Από τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ για να κλιμακώσουν με απεργία διαρκείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση των ΣΣΕ, μέχρι τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και όλες τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο μάτι του μνημονίου αμέσως μετά το ξεπούλημα του σιδηρόδρομου. Κι από τους εργαζόμενους στο ΔΟΛ και όλα τα ΜΜΕ για να συνεχίσουν απεργιακά ενάντια στις απολύσεις και τις άλλες επιθέσεις των εργοδοτών μέχρι τους εργαζόμενους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους δήμους ενάντια στη λεηλασία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα με τον νέο προϋπολογισμό για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Και έχουμε ένα επιπλέον λόγο. Τη Δευτέρα 15/11, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, οι επιτηρητές του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα για να συνεχίσουν μαζί με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τις περικοπές σε βάρος των εργατών και της νεολαίας. Στο Πολυτεχνείο θα πάρουν την απάντηση από τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, και τη νεολαία: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Η 17 Νοέμβρη μπορεί να γίνει ένα σκαλοπάτι για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Να δείξει την δύναμη των εργαζόμενων και να γίνει εφαλτήριο για την οργάνωση της απεργίας του Δεκέμβρη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να οργανώσουν την πανεργατική απεργία. Οι δηλώσεις του Παναγόπουλου δείχνουν τις προθέσεις των ανώτερων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η απεργία χρειάζεται να οργανωθεί από τα κάτω μέσα σε κάθε χώρο δουλειά, σε κάθε σωματείο. Και αυτό το καθήκον πέφτει στα χέρια των αγωνιστών της βάσης που πιστεύουν στη δύναμη των αγώνων και θέλουν να πετύχει η απεργία. Πρώτο βήμα σε αυτήν την μάχη είναι η οργάνωση της συμμετοχής των εργαζόμενων στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλα τα συνδικάτα να δώσουν μαζικά παρών στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο απεργιακό ξέσπασμα που μπορεί να παρασύρει την ακόμη πιο αδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα που ετοιμάζει.

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 2μμ στην Πλ. Κλαυθμώνος

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Συζήτηση στο Συντονιστικό της ΕΠΑΣΣ 14 Νοέμβρη

Με κέντρο τις απεργίες που ξεσπούν καθημερινά σε πολλούς χώρους, με στόχο να οργανωθούν και να κλιμακωθούν σε διαρκείας, και με ορίζοντα μια επιτυχημένη Πανεργατική Απεργία στις 15 Δεκέμβρη ανάλογη της 5ης Μάη, συζήτησε το Συντονιστικό της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων (ΕΠΑΣΣ) τον προγραμματισμό δράσης της επιτροπής για τον επόμενο μήνα. Το Συντονιστικό συνεδρίασε την Κυριακή στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

*Η επιτυχία της Πανεργατικής Απεργίας στις 15 Δεκέμβρη είναι κεντρική για την Επιτροπή. Για να εξασφαλίσει την καλύτερη οργάνωσή της, η ΕΠΑΣΣ αποφάσισε να καλέσει παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζόμενων τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η προσπάθειά της είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνδικαλιστικές κινήσεις από όλους τους χώρους, εργαζόμενοι της βάσης.

Οπως αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής: “Η τρόικα είναι στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και απαιτεί νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων. Αλλά και χωρίς την τρόικα η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα υλοποιώντας το 'πρώτο' μνημόνιο. Οι απολύσεις στο Δημόσιο χιλιάδων εργαζόμενων με αφορμή τον Καλλικράτη, η διάλυση των δημόσιων οργανισμών και το χτύπημα των εργαζόμενων σε αυτούς (ΔΕΚΟ, συγκοινωνίες κλπ), η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, οι απολύσεις που καλπάζουν. Όλες αυτές οι εξελίξεις μας βάζουν το καθήκον να οργανώσουμε μια πανεργατική όπως στις 5 Μάη για να ξαναδείξουμε την δύναμη του κινήματος και να στηρίξουμε όλες τις μάχες. Αυτό σημαίνει την οργάνωση από τα κάτω της απεργίας από τους εργαζόμενους που καταλαβαίνουν αυτήν την ανάγκη και μπαίνουν μπροστά για να την οργανώνουν, και όχι να περιμένουμε τις πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είναι μίλια πίσω από τις διαθέσεις και τις ανάγκες του κινήματος. Γι’ αυτό σας καλούμε να πάρετε μέρος στην παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζόμενων...”.

Πολυτεχνείο

*Πρώτος σταθμός στην πορεία για μια επιτυχημένη Πανεργατική, η διαδήλωση του Πολυτεχνείου. “Η συγκρότηση ενός μαζικού εργατικού μπλοκ με σωματεία και εργαζόμενους, πέρα από αυτά των εκπαιδευτικών που πάντα συμμετέχουν, είναι ο στόχος της ΕΠΑΣΣ για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι την ανατροπή της επίθεσης”, είπε ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της Επιτροπής.

Ηδη τη συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου έχουν αποφασίσει η γενική συνέλευση του ΔΟΛ με στάση εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής, τα Σωματεία του ΜΕΤΡΟ και της Ιντρακόμ, ενώ γίνονται προσπάθειες, όπου η ηγεσία των σωματείων κοντράρει ή καθυστερεί, να υπάρξει παρουσία εργαζομένων από τα κάτω. Τέτοιες πρωτοβουλίες γίνονται από αγωνιστές σε χώρους όπως τα νοσοκομεία Αγία Ολγα και Αγία Σοφία, την Απογευματινή, το δήμο Κορυδαλλού.

*Η απεργία στους δήμους, που γίνεται μάχη ώστε από την Κυριακή 21 Νοέμβρη να γίνει διαρκείας, μπορεί να γίνει παράδειγμα για όλους τους κλάδους. Η ΕΠΑΣΣ, ξεκινώντας με παρουσία με πανό στην απεργιακή διαδήλωση των δήμων την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, θα εντείνει -σε συνεργασία με το δίκτυο “Σκουπιδιάρα” αλλά και όλες τις δυνάμεις του χώρου που κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης- την καμπάνια της για συμπαράσταση στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, για να συνεχιστεί η απεργία μέχρι τη νίκη.

*Οι απεργίες που θα οδηγήσουν στις 15 Δεκέμβρη, αν θα είναι από μεγάλα και δυνατά συνδικάτα, αν θα είναι διαρκείας, δε θα κρίνουν μονάχα την επιτυχία της πανεργατικής αλλά θα ανοίξουν το δρόμο της ανατροπής των μέτρων. Ενα τέτοιο κεντρικό ρόλο παίζουν τα συνδικάτα των ΜΜΜ.

Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση από τον Αποστόλη Κασιμέρη, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ: “Οι συγκοινωνίες είναι οι πρώτες στον κατάλογο της κυβέρνησης και της τρόικα για απολύσεις εργαζόμενων, κατάργηση ΣΣΕ, πετσόκομμα μισθών και επιδομάτων, μειώσεις δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων με ταυτόχρονη κατάργηση της μετεπιβίβασης, ιδιωτικοποιήσεις. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία μοιάζει πολύ με του ΟΣΕ και δεν θα αργήσει να εμφανιστεί.

Χειρόφρενα

Γι'αυτό και προσπαθούν, υπουργοί και Παναγόπουλοι, με νύχια και με δόντια, να ελέγξουν τις ηγεσίες των συνδικάτων των συγκοινωνιών. Από την ΕΘΕΛ και τον ΗΛΠΑΠ μέχρι το ΜΕΤΡΟ, εξελίσσεται μια συντονισμένη προσπάθεια των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να τσακίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της βάσης και μαζί τους τις δυνάμεις στα ΔΣ που στηρίζουν τις απεργίες. Παρόλα αυτά, η δύναμη των συγκοινωνιών είναι μεγάλη. Το έδειξε η κινητοποίηση στην ΕΘΕΛ τον περασμένο Ιούλη όταν η κυβέρνηση έκανε στάση πληρωμών στους μισθούς των οδηγών και οι τελευταίοι έβαλαν τα χειρόφρενα αναγκάζοντας τον Παπακωνσταντίνου να βρει σε μερικές ώρες τα χρήματα”.

Για να κρατηθεί το μέτωπο ανοιχτό, η ΕΠΑΣΣ θα κυκλοφορήσει ένα τετρασέλιδο με τις “αλήθειες και τα ψέματα” για τις συγκοινωνίες, που θα κοντράρει την κυβερνητική προπαγάνδα για τα ελλείμματα και θα μοιραστεί κύρια στους επιβάτες. Ενώ με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, συζητήθηκε, σαν άμεση αντίδραση, να οργανωθούν συγκεντρώσεις στα αμαξοστάσια.

* Η κλιμάκωση των απεργιών στα ΜΜΕ παίζει τον ίδιο σημαντικό ρόλο. “Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που τον Οκτώβρη βγήκαν σε απεργία διαρκείας και τώρα ξανακινητοποιούνται για να κοντράρουν τις απολύσεις, ανοίγουν το δρόμο για όλο τον κλάδο”, είπε ο Κώστας Σαρρής από την Ημερησία. Η ΕΠΑΣΣ, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στο ΔΟΛ, έχοντας βγάλει αφίσα, προκηρύξεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης, στηρίζει τη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στους απολυμένους του ΔΟΛ την Τρίτη 23 Νοέμβρη έξω από το κτίριο της Μιχαλακοπούλου. Για την επιτυχία της συναυλίας, για να συμμετέχουν μαζικά εργαζόμενοι και νεολαίοι, συζητήθηκαν μια σειρά ιδέες πέρα από το μαζικό μοίρασμα της αντίστοιχης ανακοίνωσης και αφίσας. Ο Αποστόλης Κασιμέρης είχε την ιδέα να βγάλει αφισάκι που να ενημερώνει τους οδηγούς των λεωφορείων για τη συναυλία “έξω από το μαγαζί του Πρετεντέρη και του Καψή γιατί”, όπως είπε, “ως γνωστόν, οι οδηγοί έχουν ένα 'θεματάκι' με αυτούς τους κυρίους”.

*Η δράση της ΕΠΑΣΣ μέχρι σήμερα αλλά και το πρόγραμμα που ξεκινάει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με αφίσες, προκηρύξεις, τετρασέλιδα, κείμενα υπογραφών, αυτοκόλλητα και πολλά ακόμα υλικά, έχει ανάγκη από την οικονομική υποστήριξη όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που δίνουν τη μάχη ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας. Γι' αυτό το λόγο, η Επιτροπή κυκλοφορεί κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης. Επίσης θα κυκλοφορήσει παμφλέτα με τις εργασίες της 2ης Πανελλαδικής Εργατικής Συνάντησης που έγινε στις 24 Οκτώβρη.