Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΕΛΙΤΕ

Την αναστολή της κατάληψης του εργοστασίου που είχαν ξεκινήσει στις 7 Γενάρη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ELITE στη γενική τους συνέλευση το πρωί της Τρίτης 19 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο εργοστάσιο συνεχίζοντας με επίσχεση εργασίας τον αγώνα τους για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση ότι η παραγωγική μονάδα της ELITE κλείνει, το αφεντικό της επιχείρησης δεσμεύτηκε να καταβάλλει το μισθό του Νοέμβρη σε όλους τους εργαζόμενους της παραγωγής συν το 50% του μισθού του Δεκέμβρη στους εργαζόμενους που θα δουλέψουν το επόμενο διάστημα στην αποθήκη. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για το δάνειο των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η εργοδοσία της ELITE για να ξαναμπούν μπροστά οι μηχανές της παραγωγής.

«Πήραμε όλο το Νοέμβρη, θα δώσει και το μισό Δεκέμβρη στις αποθήκες για να ανοίξουν κι έτσι σταμάτησε η κατάληψη προσωρινά», μας είπε ο Γιώργος Μητροπανόπουλος, «Θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα και για το μισθό του Δεκέμβρη. Επίσης, σε σχέση με τις τράπεζες, κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή ένα επιχειρηματικό πλάνο, χτες το πήρε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θα περάσει από μια επιτροπή και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί. Βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν πολύ καλή η στάση της εργοδοσίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα μας έλεγε θα σας δώσω το μισό Νοέμβρη, δεν ανοίξαμε τις αποθήκες, μας έδωσε το 30% του μισθού. Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις πάντα με επιφύλαξη».

Επαναλειτουργία

Η αναστολή της κατάληψης και η επιστροφή στην επίσχεση εργασίας είναι ένα βήμα πίσω στον αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο της ELITE και να μην απολυθούν οι 250 εργαζόμενοι. Αν υπάρχει ένας λόγος που το αφεντικό της επιχείρησης αναγκάστηκε να αρχίσει να πληρώνει τους μισθούς των εργατών, αυτός ήταν η κατάληψη και η περιφρούρηση του εργοστασίου που δεν άφηνε ούτε ένα ζευγάρι παπούτσι να φύγει από τις αποθήκες και να πάει στα καταστήματα. Στις δύο περίπου βδομάδες που διήρκεσε, φάνηκε ότι η κατάληψη είναι πολύ πιο δυνατή από την επίσχεση. Η συνέχισή της μπορούσε να φέρει τη νίκη, την οριστική δηλαδή επαναλειτουργία της επιχείρησης με όλους τους εργαζόμενους, πιο κοντά.

Η μάχη στην ELITE συνεχίζεται με τους εργαζόμενους σε επιφυλακή απέναντι στις κινήσεις του αφεντικού, των τραπεζιτών και της κυβέρνησης. Το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε τις τελευταίες μέρες με ψηφίσματα από σωματεία και συλλόγους, με χιλιάδες υπογραφές εργαζόμενων και νεολαίων, με οικονομική ενίσχυση του απεργιακού του ταμείου, με εκδηλώσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές, χρειάζεται να μεγαλώσει. Οι εργαζόμενοι της ELITE δείχνουν όλο αυτό το διάστημα την αποφασιστικότητά τους να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση της εργοδοσίας. Με τη συμπαράσταση όλων μας, μπορούν να κερδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου