Μετά από ένα χρόνο πλούσιο σε αγώνες, κόντρα στην κυβέρνηση, στο ΔΝΤ και την τρόικα έγινε την περασμένη Κυριακή στο θέατρο Διάνα, η 2η Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων. Η πρώτη συζήτηση είχε τίτλο «πώς παλεύουμε ενάντια στο Μνημόνιο» και ομιλητές ήταν ο Γιάννης Δημητρίου πρόεδρος του σωματείου της ΕΡΓΟΣΕ, η Γιάννα Σακελλαρίου εκπρόσωπος προσωπικού στο ΔΟΛ και μέλος της εργασιακής επιτροπής και ο Τάσος Αναστασιάδης συντονιστής της ΕΠΑΣΣ.
Ξεχωριστή στιγμή στις διαδικασίες της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης ήταν οι παρεμβάσεις της Camille Jouve, εκπαιδευτικού από τη Γαλλία και του Miguel Sanz Alcentana από την Ένωση Εργατών Ανδαλουσίας.
Στη δεύτερη συζήτηση με θέμα τον προγραμματισμό δράσης της ΕΠΑΣΣ το επόμενο διάστημα εισηγητές ήταν η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός από τη Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Αγγελόπουλος από την ΕΠΑΣΣ. Οι εργασίες έκλεισαν μετά από πλούσια συζήτηση εργαζόμενων και συνδικαλιστών από δεκάδες χώρους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, με την ψήφιση της πρότασης για τα επόμενα βήματα δράσης της Επιτροπής και την εκλογή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης και τον κατάλογο των εργαζόμενων και συνδικαλιστών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή στο www. epitropiallileggyis.blogspot.com
Δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν την ευκαιρία να πάρουν το λόγο και να μεταφέρουν πρωτόγνωρες εμπειρίες από τις μάχες που ξεδιπλώθηκαν την περασμένη περίοδο αλλά και τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για τη συνέχεια των αγώνων απέναντι στην κρίση και τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της κουβέντας εκτός από τις τοποθετήσεις που δημοσιεύουμε στις επόμενες σελίδες το λόγο πήρε ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος μέλος των “Financial Crimes”, ο οποίος τόνισε ότι στις μάχες που δίνονται ενάντια στις απολύσεις στο χώρο των ΜΜΕ συμμετέχει πολύς νέος κόσμος που δεν έχει αντίστοιχες εμπειρίες από συλλογικές λειτουργίες στο παρελθόν και «εμείς πρέπει να παρεμβαίνουμε και να ξεχειλώνουμε τη διάθεση του κόσμου για να μην υποκύπτει στις πιέσεις».
Τη Συνάντηση χαιρέτισε ο Νίκος Γουρλάς από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “το τοπίο στο συνδικαλιστικό κίνημα σύντομα θα αλλάξει. Οι παραδοσιακές μορφές συνδικαλιστικής οργάνωσης που γνωρίζαμε μετά τη μεταπολίτευση φαίνεται ότι όσο η επίθεση δυναμώνει και βαθαίνει θα ξεπερνιούνται πέφτοντας σε βαθιά κρίση. Υπάρχουν πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης που πρέπει να ενισχυθούν. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων που προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες και όρους για μία από τα κάτω συνεργασία”.
Στη συνέχεια μίλησε ο Βασίλης Κυριάκης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Ολγα, ο οποίος ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν στο νοσοκομείο από την 1η Νοέμβρη. Η Δέσποινα Σόγκα απολυμένη συνδικαλίστρια από την ΑΛΕΞ ΠΑΚ, μίλησε για τους εκβιασμούς των εργοδοτών, αλλά και για τις διαθέσεις του κόσμου μέσα στους εργατικούς χώρους, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να επαναληφθεί η εξέγερση του Δεκέμβρη, αλλά χρειάζονται αγώνες και απεργίες διαρκείας.
Απεργία διαρκείας
Ο Κώστας Μεγαγιάννης πρόεδρος Συλλόγου Δήμου Αγ. Παρασκευής, μίλησε για τις επιθέσεις της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στους Δήμους, με τον Καλλικράτη που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, απολύσεις συμβασιούχων, αλλά και μέσα στις εκλογές με την περικοπή του εκλογικού επιδόματος. “Εμείς κάναμε γενική συνέλευση όπου ο ίδιος ο κόσμος έβαζε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας και μέσα στις εκλογές και μετά και είναι η δεύτερη φορά που παίρνουμε τέτοια απόφαση. Το στοίχημα από δω και πέρα είναι πώς θα μπορέσουμε αυτό το δυναμικό του κόσμου να το εντάξουμε μέσα στη διαδικασία της απεργιακής επιτροπής για να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Λία Φράγκου εκ μέρους της Αυτόνομης Παρέμβασης η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο στόχος του κεφαλαίου είναι ένας: Στρατηγική ήττα των συνδικάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ελεύθεροι σκοπευτές από τα κανάλια μιλάνε για την κρίση των συνδικάτων. Προσπαθούν να δείξουν στους εργαζόμενους και στην κοινωνία ότι δεν χρειάζεται καμία συλλογική δράση. Και εδώ είναι η ευθύνη όλων των ρευμάτων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα”.
Ο Τάσος Αναστασιάδης, δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ, είπε ότι: “μόνο στα κεντρικά του ΔΟΛ είμαστε 1000 εργαζόμενοι. Αυτό που κάνανε οι εργοδότες είναι να διασπάσουν το μέτωπο. Στην Ελευθεροτυπία απολύσανε τεχνικούς, στον Πήγασο και στο ΔΟΛ κυρίως διοικητικούς. Στα μίντια όσες ρυθμίσεις υπάρχουν έχουν κληρονομηθεί από δεκαετία του '70 μετά από μία μεγάλη απεργία δημοσιογράφων ενός μηνός απέναντι στους εκδότες. Τώρα ζητάνε να ξεχάσουμε όλες τις ρυθμίσεις. Συνειδητοποιώντας αυτή την κατάσταση έχουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε το μέτωπο και επομένως ακόμα και να φτάσουμε σε μία νίκη”.
Στη συνέχεια ο Κώστας Καταραχιάς από το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ θύμησε τις μάχες που έχουν ξεκινήσει να δίνουν οι γιατροί από τον περασμένο Μάρτη με το κίνημα επισχέσεων μέχρι τη μάχη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος της Ξενογιαννακοπούλου που βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν εισιτήριο στα νοσοκομεία. Ο Κώστας Σαρρής δημοσιογράφος στην Ημερησία και μέλος των “Financial Crimes”, εξήγησε ότι “οι εργοδότες μόνο με τα δικαστήρια μπορούν να σταματάνε τις απεργίες. Είναι σε χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά όμως το πρόβλημα είναι ότι παραμένουν οργανωμένοι και μπορούν να εκβιάζουν τους συνάδελφους που είναι πιο κουμπωμένοι να αμφιταλαντεύονται. Εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση αλλά δεν είμαστε τόσο καλά οργανωμένοι και αυτό το ρόλο παίζει η σημερινή συνάντηση. Να οργανωθούμε όπως οργανώθηκαν στο ΔΟΛ και στον Πήγασο και παντού”.
“Υπάρχει τεράστια αλλαγή μέσα σε ένα χρόνο”, είπε ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη. “Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δυνατότητα να μπορεί να απομονώνει τα εργατικά κομμάτια που παλεύουν και να οδηγεί στην ήττα. Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοί του στις εκλογές είναι ακραία μειοψηφικά. Αλλάζουν οι συσχετισμοί, φέρνουν αποτέλεσμα οι αγώνες, δεν είμαστε σε περίοδο ηττών είμαστε σε περίοδο με νίκες. Δεν περνάνε πια οι Παναγόπουλοι. Γι' αυτό προσπαθούν να κάνουν επίθεση στα συνδικάτα και στην Αριστερά. Η ΕΠΑΣΣ είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία για να συντονίζονται τα κομμάτια που παλεύουν, αλλά δεν υποκαθιστά την ενότητα των συνδικάτων και των Ομοσπονδιών. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να μπορούμε να απαντάμε και στην πολιτική επίθεση, γι' αυτό χρειάζονται περισσότεροι αντικαπιταλιστές στους χώρους δουλειάς”.
Δίκτυο
Ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ Εργαζομένων της Ιντρακόμ, τόνισε ότι “αυτή τη στιγμή ο αγώνας μας δεν μπορεί να συνεχίζεται σε ένα συνδικαλιστικό -αμυντικό επίπεδο μόνο. Το ίδιο το σύστημα αποκάλυψε την αποκρουστική του όψη, το οποίο πραγματικά έχει μεγάλες δυνάμεις, αλλά είναι ένας χάρτινος πύργος. Στις 5 του Μάη η τρομάρα ήταν παγκόσμια μήπως οι εργαζόμενοι ανατρέψουν το Μνημόνιο. Ο ρόλος της ΕΠΑΣΣ είναι να χτίσει το δίκτυο και το συντονισμό στους χώρους δουλειάς. Ξεκινάμε το δεύτερο χρόνο από πολύ πιο ισχυρές θέσεις και εμπειρίες”.
“Ο κόσμος πια έχει καταλάβει ότι η δύναμη είναι οι γενικές συνελεύσεις και ότι μόνο μέσα από την παρουσία του μπορεί να διαμορφώσει τις αποφάσεις προς δικό του όφελος, χωρίς να αφήνει να ξεπουλιούνται από την ηγεσία”, τόνισε η Μαργαρίτα Παπαμηνά, δασκάλα στα Χανιά. “Στη γενική συνέλευση που κάναμε, ήρθε ο Μπράτης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και κατηγόρησε ανοιχτά άλλους χώρους του δημοσίου ότι παίρνουν μεγάλα επιδόματα και ότι δεν μπορούμε να συγκριθούμε καν με τους καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα. Οι συνάδελφοι τον αποδοκίμασαν και του είπαν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του συλλόγου. Καταφέραμε να πάρουμε απόφαση που επικαιροποίησε την απόφαση του Ιούνη και έβαλε πρόταση για 24ωρη το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη σε συντονισμό και με άλλα σωματεία”.
Την εικόνα από τις μάχες των δικαστικών υπαλλήλων έβαλε η Θάλεια Γεωργοπούλου. “Καταφέραμε και κάναμε τρίωρες καταλήψεις για 20 ημέρες, μαζεύαμε υπογραφή την υπογραφή για να κάνουμε γενικές συνελεύσεις. Στις 14/9 κάναμε γενική συνέλευση με θέμα τη δημιουργία απεργιακού ταμείου, βγάλαμε ψήφισμα ενάντια στο μνημόνιο και ψήφισμα συμπαράστασης στον ΟΣΕ. Ήρθε και ο Υπουργός για να μας φάει το χρόνο και να μην πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Εμείς τον περιμέναμε με αφίσες που έγραφαν 'τον ΟΣΕ ποτέ'. Μόνο εκείνη την ημέρα μαζέψαμε 60 υπογραφές και συνεχίζουμε. Όταν μέσα στα Πρωτοδικεία που είναι μηχανισμός του συστήματος φυσάει αέρας επανάστασης, τότε είναι πολύ ευνοϊκές οι συνθήκες για γενική απεργία και επανάσταση παντού”.
Ο Κώστας Φέτσας, άνεργος μίλησε για την ανάγκη συμπαράστασης σε όποιον παλεύει και οριζόντιας ενημέρωσης μεταξύ των εργαζομένων. Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Κορίνθου, έφερε την εικόνα από τις διαδηλώσεις στην Κόρινθο ενάντια στα κλεισίματα των εργοστασίων και την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που αναγκάστηκε να βγάλει το τοπικό Εργατικό Κέντρο την περασμένη εβδομάδα. Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, θύμισε τη συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του ΟΣΕ, τις αποφάσεις που έχουν πάρει οι συνελεύσεις για συμμετοχή των φοιτητών σε όλες τις εργατικές μάχες αλλά και τους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16. “Με ξεκίνημα τις 17 Νοέμβρη φοιτητές και εργάτες να βρεθούμε μαζί, γιατί έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα και έτσι μπορούμε να νικήσουμε” τόνισε. Ο Λάμπρος Μπουραντάς, ειδικευόμενος γιατρός στα Γιάννενα μετέφερε την εικόνα από το νοσοκομείο που εργάζεται. “Οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ αγανακτισμένοι και αρχίζουμε ξανά κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ. Οι νοσηλευτές και οι τεχνικοί παρέλυσαν για δύο μήνες το νοσοκομείο με επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν τις υπερωρίες ενός χρόνου. Είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία της ΕΠΑΣΣ γιατί θα μπορεί και σε τοπικό επίπεδο να οργανώνει τους συνδικαλιστές, γιατί συντονίζει τη βάση του κόσμου σε όλους τους χώρους από τα νοσοκομεία, τα σχολεία μέχρι τα εργοστάσια”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου